Gelemen Sülün Üretme Merkezi 1969 yılında kurulmus olup 1.1 Ha. alanı kapsamaktadır. Samsun İli’nin Tekkeköy İlçesinde yer almakta olup, Samsun-Ordu Devlet Karayolu üzerinde Samsun şehir merkezine ise 20 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Sülünler zoolojik sistemde; kuşlar sınıfının, Tavukgiller takımının, Sülüngiller familyasının, Sülün cinsinin gerçek Sülün türü olup, bilimsel ismi “Phasianus colchicus”dur.
Eşey ayrıcalığı çok belirgin olup erkek ve dişi bireyleri ayrı görünümdedir. Erkekleri çok renkli uzun kuyruklu süslü bir kuştur. Erkeklerde baş ve boynu koyu yeşil, madeni lacivert parıltılıdır. Dişilerin rengi kül rengi, açık veya koyu kahverengi gri tonlarda açık ve koyu konsantre renklerle dikkati çeker. Kanatları küçük olmasına rağmen hızlı uçabilmekte fakat uzun mesafe kat edememektedir.
Tarlaların ormanla karıştığı yerlerdeki kısa boylu bitkilerin dibi ve buradaki sulak alanla, açık araziler, ağaçlık ve fundalıklar, tarla, çayır ve akarsulara sınır teşkil eden orman kenarlarının bulunduğu alanlarda yaşarlar.
Sülünler 37 haftada eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Üreme dönemi mart ayıyla başlar. Haziran sonuna kadar devam eder. Doğada bir dişi 8–12 yumurta yapar ve kuluçkaya yatar. Merkezimizde ise yumurtalar sürekli toplandığı için üreme dürtüsüyle yumurtlamaya devam eder, bir dönemde 40-45 yumurtaya kadar çıkar. Sülünler için normal şartlarda kuluçka süresi 24 gündür.